Bevrijd je met hypnotherapie van je lichamelijke klachten

Heb je last van onverklaarbare lichamelijke klachten zoals
buikpijn
rugpijn
of andere lichamelijke klachten

Ben je ermee bij een arts geweest en is er geen medische oorzaak gevonden en werd je verteld dat je ermee zal moeten leren leven?
Zijn de klachten inmiddels alweer erger geworden en hebben ze grote invloed op je leven? Geeft dit je een machteloos en hulpeloos gevoel dat gepaard gaat met allerlei sombere gedachten omdat het uitzichtloos lijkt?
Met je klachten rond blijven lopen is niet nodig want met hypnotherapie is veel mogelijk om je lichamelijke klachten aan te pakken. Door de therapie kunnen je klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen waardoor de kwaliteit van je leven verbetert en je weer een fijn leven kan hebben.

De effectiviteit van hypnotherapie bij de behandeling van lichamelijk onverklaarbare klachten is wetenschappelijk onderzocht en daaruit is gebleken dat het een positief resultaat geeft.

Hypnotherapie helpt bij Somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten

Ruim de helft van de mensen die bij de huisarts met klachten komt blijkt last te hebben van lichamelijke klachten waarbij een arts na onderzoek geen medische oorzaak kan vaststellen. Dat wil niet zeggen dat de klachten en de pijn niet echt zijn. Dat zijn ze juist wel en ze zorgen vaak voor veel ellende.

Meestal krijgen mensen met dit soort klachten te horen dat ze ermee moeten leren leven. Dat is natuurlijk geen fijne boodschap als je zoveel last hebt en er graag vanaf wilt. Dat zorgt voor stress en kan ook een psychologische en sociale impact hebben. Hierbij kun je denken aan de volgende aspecten:

 • Onbegrip: je kunt veel onbegrip van mensen ervaren.
 • Angst: angst voor de klachten heeft een enorm grote impact op de kwaliteit van je leven. De angst kan ‘verlammend’ werken in de zin dat je inactief wordt en verschillende situaties gaat vermijden. Deze inactiviteit en vermijding kan op haar beurt weer leiden tot een verslechtering van je conditie en een sociaal isolement met gevoelens van eenzaamheid en depressie.
 • Relatieproblemen:  hoe gaat je partner om met jouw klachten en beperkingen, is er begrip en empathie of juist niet.
 • Libido: pijnklachten kunnen een belemmering zijn voor je seksualiteit: het kan impact hebben op het libido. Dit kan op haar beurt weer leiden tot  relatieproblemen, vooral als je partner weinig begrip toont voor de klachten.
 • Verergering klachten en andere lichamelijke klachten: Je  klachten kunnen leiden tot allerlei gedachten, gedragingen en emoties, welke op hun beurt weer kunnen  leiden tot andere lichamelijke klachten of verergering van je klachten.
 • Overige terreinen: er is grote kans op werkverzuim, vermindering van de persoonlijke productiviteit, verminderde weerstand en een verminderde sociale interactie met je omgeving.

Wanneer je al een tijdje last hebt van lichamelijke klachten is het altijd verstandig om je eerst  door een arts te laten onderzoeken. Als uit dat onderzoek blijkt dat je klachten niet door een medische aandoening worden veroorzaakt maar dat je last hebt van SOLK (somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten) is het helemaal niet nodig dat je ‘er mee moet leren leven’ want hypnotherapie biedt goede mogelijkheden om deze klachten aan te pakken. Met je klachten rond blijven lopen is dus niet nodig.

PDS is ook een probleem dat aandacht verdient

Eén op de tien mensen in Nederlander heeft last van chronische buikklachten. Bij een groot deel gaat het om het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS). We spreken van PDS wanneer iemand regelmatig buikklachten en problemen heeft met de ontlasting. De belangrijkste symptomen zijn buikpijn, gasvorming en een afwijkend ontlastingspatroon zoals verstopping, diarree of beide. Wanneer je last hebt van PDS heeft dat invloed op de kwaliteit van je leven. De klachten van PDS kunnen zelfs grote gevolgen hebben en je leven helemaal beheersen. Pijn, ongemak, ziekteverzuim, angst en zelfs sociaal isolement kunnen gevolgen zijn.

Hypnotherapie helpt ook bij PDS

Wanneer er medisch weinig of niets aan de oorzaken van de PDS klachten kan worden gedaan, is hypnotherapie een goede manier om deze klachten te verminderen of ze zelfs te laten verdwijnen. Er is namelijk een speciaal darmmanagement programma waarin hypnotherapie wordt toegepast en goede resultaten geeft waardoor de kwaliteit van je leven enorm zal verbeteren en je weer een fijn leven kan hebben.

Dit darmmanagement programma is gebaseerd op het IBS-protocol van professor Peter Wohrwell. Het is in de vorige eeuw in Engeland ontwikkelt en met veel succes toegepast. In de loop van de jaren is het darmmanagement programma geoptimaliseerd en wetenschappelijk onderbouwd. Dankzij onder andere de inspanning van verschillende artsen, de vereniging van samenwerkende PDS-therapeuten en de patiëntenvereniging heeft het  bekendheid gekregen in de medische wereld.

Hoe ontstaat PDS?

Hoe PDS ontstaat is niet duidelijk. Een darminfectie (buikgriep) en psychosociale factoren (zoals stress, angst of een traumatische gebeurtenis) kunnen een rol spelen bij het ontstaan of verergeren van PDS. Bij sommige mensen reageren de darmen sterk op prikkels, zoals drukte of spanningen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de klachten verergeren.

Klachten en symptomen bij PDS

De meest voorkomende klachten bij PDS zijn:

 • Buikpijn en/of buikkrampen: Vaak zit de pijn onder in de buik of rond de navel. Ook kan de pijn uitstralen naar de rug of de zij. De pijn kan zeurend zijn of gepaard gaan met hevige pijnscheuten. De pijn treedt vooral overdag op, soms verergeren pijnklachten na de maaltijd. De klachten nemen vaak toe richting de avond. Soms zijn de buikpijnaanvallen hevig.
 • Problemen met de stoelgang: diarree of verstopping: In de meeste gevallen hebben mensen met PDS diarree en/of verstopping. Vaak komt aandrang plotseling opzetten en kan men de ontlasting niet goed ophouden.
  Mensen met PDS ervaren vaak een opgeblazen gevoel in de buik waarbij de buik kan opzetten. Hierdoor ontstaan klachten zoals opboeren, winderigheid, gerommel in de buik en buikpijn.

PDS geeft soms ook andere klachten zoals:

 • vermoeidheid
 • maagklachten
 • brandend maagzuur
 • hoofdpijn
 • pijn in de rug of de zij
 • pijn bij het vrijen

Hypnotherapie biedt ook bij PDS uitkomst

Wanneer je al een tijdje last hebt van buikklachten is het natuurlijk verstandig om die door een arts te laten onderzoeken. Als uit dat onderzoek blijkt dat je klachten niet door een ziekte worden veroorzaakt maar dat je last hebt van PDS, krijg je meestal te horen dat je ‘er mee moet leren leven’. Met je klachten rond blijven lopen is echter niet nodig, want hypnotherapie biedt ook bij PDS goede mogelijkheden om je klachten aan te pakken.


Meer weten?

Wat is hypnotherapie?

Wie ben ik?

Tarieven hypnotherapie

Recensies hypnotherapie

Wat klanten zeggen over hypnotherapie

 

Ik had al een aantal jaren last van mijn rug en het was zo erg dat het grote invloed had op mijn leven. Ook kon ik niet meer werken omdat de pijn te heftig was. Dit was heel frustrerend voor mij en gaf ook veel stress want ik ben nog jong. Ik zag mijn toekomst erg somber in. Op een gegeven moment hoorde ik dat hypnotherapie mij kon helpen om van mijn rugpijn af te komen. Ik heb met Koos een afspraak gemaakt en heb een aantal sessies gevolgd waardoor ik wonder boven wonder van mijn rugklachten ben afgekomen. Nu kan ik gelukkig weer van alles doen en werk ik ook weer. Ik voel mij goed en ben heel blij. Hypnotherapie werkt dus echt.
Dennis

Wil jij van klacht naar kracht? Ik sta voor je klaar. Maak direct een afspraak! Bel 06 – 1067 2688 of verstuur een bericht.