Eenzaamheid, wat doe je eraan? is de nieuwe campagne die Coalitie Erbij vandaag start. Dit stond in de Metrokrant van maandag 25 januari 2016. Eenzaamheid is een steeds vaker voorkomende gemoedstoestand. Volgens het artikel zijn er alleen al in Nederland één miljoen mensen die zich eenzaam voelen. Van jong tot oud het hele jaar door. Het komt dus niet alleen voor bij ouderen maar ook steeds meer bij jongeren. De oorzaak bij ouderen wordt vaak veroorzaakt doordat zij alleen komen te staan of minder of geen sociale contacten hebben. Bij jongeren heeft het vaak te maken met gebeurtenissen tijdens de jeugd waardoor zij zich niet begrepen of gehoord voelen. Het kan ook zijn dat zij zichzelf niet oké vinden of zelfs niets waard; een laag zelfbeeld. Weinig zelfvertrouwen is het gevolg.

In het artikel staan twee verhalen van jonge jongens. De ene jonge gaf aan dat hij zich op zijn zestiende echt eenzaamheid begon te voelen. Hij dacht dat het al eerder was begonnen, hij was nooit gewenst geweest en werd genegeerd door zijn ouders. Alle aandacht ging uit naar zijn gehandicapt broertje en hij werd ook ’s avonds opgesloten in zijn kamertje. Al schreeuwde hij om aandacht, hij kreeg het niet. Op zijn negende moest hij naar een pleeggezin en daarna naar verschillende tehuizen. Nergens kon hij aarden en werd gepest.

De andere jongen vertelde dat zijn moeder op zijn dertiende ten gevolge van alcoholisme was overleden. Met zijn vader had hij geen contact. Hij belande in een pleeggezin en mocht in het weekend naar zijn oma. Tijd om met vriendjes te spelen was er niet. De eenzaamheid sloeg toe.

Wat doe je aan eenzaamheid? Het beste is de nare ervaringen met bijbehorende vervelende gevoelens te verwerken. Dit kan door middel van hypnotherapie heel goed. Soms zijn mensen zich bewust van de oorzaak, maar al zijn ze dat niet, dan toch kunnen  de ontstane nare gevoelens en negatieve overtuigingen met behulp van hypnotherapie verandert worden in positieve gevoelens en gedachten over jezelf. Daardoor verbeterd het zelfvertrouwen enorm en wordt het leven weer leuk. De eenzaamheidsgevoelens zullen verdwijnen.