Je mate van zelfvertrouwen bepaalt voor groot deel je leven.

Welk zelfbeeld heb je van jezelf?

Welk beeld heb je van jezelf en wat geloof en voel je daarbij? Is dat een beeld en geloof dat je ‘oké bent zoals je bent’, dat je ‘mag zijn wie je bent’ en dat je ‘het wel kan ook al is het soms moeilijk’? En geeft dat je een goed gevoel?
Of is het beeld van jezelf en wat je daarbij gelooft dat ‘je het niet kan’ of ‘het is nooit goed genoeg’ of ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik ben niets waard’ en zorgt dat voor een naar gevoel? Als dit zo is heb je te weinig zelfvertrouwen.

Te weinig zelfvertrouwen ondermijnt je leven

Je zelfbeeld is dat wat je over jezelf gelooft en hoe je jezelf ziet. Dit straal je uit in je communicatie, houding, gedrag en uiterlijk waarmee je jezelf presenteert aan je omgeving. Vind je jezelf oké of niet en ben aardig of kritisch naar jezelf. Laat je jezelf helemaal zien en horen met al je kwaliteiten, capaciteiten, creativiteit en wijsheid of hou je jezelf klein en op de achtergrond? Je omgeving reageert op wat jij uitstraalt, op wat je zegt en doet. Ook is een reactie op wat je niet doet en niet zegt. Er is altijd een wisselwerking.
Als je jezelf `niet goed genoeg’ vindt of ‘niks waard’ of steeds denkt ‘dat kan ik niet’ heeft dat te maken met onzekerheid en minderwaardigheidsgevoe­lens. Dit zal in meer of mindere mate een negatieve invloed hebben op je leven. Gelukkig kan dit met hypnotherapie goed aangepakt worden.

Zelfvertrouwen is basis voor goed zelfbeeld

Zelfvertrouwen ligt ten grondslag aan je zelfbeeld en hoe je jezelf waardeert. Dat zorgt ervoor wat je denkt, voelt en doet. Zelfvertrouwen is de basis voor een mens net zoals de fundering de basis is voor een huis. Is de fundering van de woning niet goed dan kunnen er scheuren in de muren komen of het huis kan gaan verzakken. Het huis kan zelfs instorten als de fundering heel slecht is. Dit gebeurt ook bij de mens als er in meer of mindere mate te weinig zelfvertrouwen is.

Het gebrek aan zelfvertrouwen en zelfwaardering is, in mijn ervaring, de oorzaak van veel mense­lijk leed. Het kan namelijk zorgen voor allerlei klachten en problemen op psychisch, spiritueel en lichamelijk gebied. Als je niet genoeg zelfvertrouwen hebt hoeft dit niet zo te blijven want met hypnotherapie kan dit heel goed en snel omgezet worden in goed zelfvertrouwen.

Onzekerheid staat persoonlijke groei en ontwikkeling in de weg

Onzekerheid en zelfkritiek staat je persoonlijke groei en ontwikkeling op geestelijk en spiritueel niveau in de weg, want er is geen oordeel die zo belangrijk is als je eigen oordeel over jezelf. En dit heeft weer invloed op allerlei aspecten van je leven. Durf je te solliciteren op die leuke baan of ga je die leuke cursus doen? Onderneem je de nodige acties om die opleiding te doen waarmee je hogerop kan komen of een andere baan kan zoeken? Of durf je dat allemaal niet omdat je bang bent dat je het niet kan, dat je er niet de juiste persoon voor bent, dat je misschien gaat falen of opmerkingen van andere mensen gaat krijgen? Hoe mooi is het als je wel de stappen kunt zetten om jezelf te ontwikkelen en te groeien?

Perfectionisme is gevolg van te weinig zelfvertrouwen

Onzekerheid en een laag zelfbeeld zorgen er ook voor dat je perfectionisme ontwikkelt. Je gaat extra je best doen hoewel dat veel tijd en energie kost. Want stel je eens voor dat wat je doet of zegt niet goed is en je daar een opmerking over krijgt van iemand, dat je misschien de schuld krijgt dat iets mis is gegaan. Uit alle macht wil je dat voorkomen, want kritiek wil je absoluut niet omdat het weer voor een rotgevoel zorgt. En een rotgevoel is het laatste wat je wilt. En als iemand je een compliment geeft of zegt dat hij/zij van je houdt geloof je dat niet en kun je er niet van genieten. Want je denkt: ik ben het niet waard of wat ik deed stelt niet veel voor. Als je zelfvertrouwen hebt en een goed zelfbeeld hoef je niet perfectionistisch te zijn. Je kunt dan wel genieten van een compliment omdat je weet dat je goed bent zoals je bent, niet perfect maar gewoon goed, dat je het wel waard bent en goed hebt gedaan. Je bent er misschien zelfs trots op. Hoe fijn zou het zijn als je gewoon jezelf kunt zijn en van jezelf mag zijn wie je bent. Niet perfect, want dat is niemand. Maar gewoon goed zoals je bent.

Jezelf wegcijferen want anderen zijn belangrijker

Vind je andere mensen belangrijker dan jezelf? Dat geldt vaak voor onzekere mensen. De ander komt altijd op de eerste plaats. Die moet geholpen en verzorgd worden, jijzelf hebt dat niet nodig. Of je gaat de ander zijn zin geven. Daardoor cijfer je jezelf vaak weg en luister je minder of niet naar je eigen behoeften en verlangens. Je kunt moeilijk hulp van anderen aanvaarden want je moet sterk zijn en je eigen boontjes doppen.
Hoe zou het zijn als je net zo belangrijk bent als een ander en hulp kunt aanvaarden zonder je teveel te voelen?

Moeite met grenzen stellen

Als je onzeker bent ga je snel over je eigen grenzen heen. Nee zeggen en grenzen stellen is lastig want je past je liever aan dan dat je een discussie of ruzie krijgt. Dat wil je graag voorkomen want je voelt je snel aangevallen of afgewezen en dat geeft een rotgevoel. Wanneer je steeds over je grenzen gaat knelt dat op den duur en ontstaat er disbalans op psychisch, spiritueel of lichamelijk gebied, met allerlei vervelende dingen als gevolg. Voor je eigen bestwil is het beter als je in plaats van altijd ja te zeggen soms ook nee kunt zeggen en je je grenzen beter aangeeft. Dat is niet egoïstisch maar veel beter voor jouw welzijn. Hoe fijn zou dat zijn?

Niet gelijkwaardig in een relatie

Een goede relatie valt of staat met een relatie waarbij de partners op een volwassen manier met elkaar omgaan, goed communiceren en rekening houden met elkaars behoeften. Als je een relatie hebt en je hebt te weinig zelfvertrouwen voel je je onzeker. Hierdoor zal het lastig zijn om een gelijkwaardige rol in de relatie te vervullen. Als je onzeker bent schiet je snel in de ouderrol of in de rol van het kind terwijl je in de volwassenrol hoort te zitten. Hierdoor ontstaat vaak gedoe. Want als je in de kinderrol schiet omdat je partner je behandelt op dezelfde manier zoals je vader of moeder vroeger deed voel je je als een klein kind. Je partner is op dat moment je ouder en dat zorgt voor vervelende gevoelens en verzet omdat je graag als volwassene behandeld wilt worden en niet als klein kind. Andersom, als jij in de ouderrol schiet, zal je partner zich als een klein kind behandeld voelen, iets wat hij/zij vervelend vindt en daardoor in verzet gaat. Hoeveel beter zou de relatie zijn als jullie als volwassenen met elkaar omgaan?

Veel in je hoofd zitten

Als je onzeker bent en daardoor niet in je kracht staat, zit je ook ‘meer in je hoofd’ omdat je graag de controle over alles houdt. Je bent dan veel bezig met hoe en wat je hebt gedaan en gezegd. Heb je dat op de juiste manier aangepakt of had je het anders moeten doen? En je bent ook druk in je hoofd met hoe je het straks of morgen gaat doen en zeggen. Daardoor ben je niet met het nu bezig. Dat zorgt ervoor dat je minder of niet in contact bent met je gevoel en intuïtie, met als gevolg dat je moeite hebt om te luisteren naar je behoeften en wat goed voor je is. Je bent dan niet in contact met jezelf, waardoor er op den duur problemen kunnen ontstaan, zowel geestelijk als lichamelijk. Met hypnotherapie is de balans tussen gevoel en verstand te herstellen en kun je weer vanuit je hart gaan leven. Dat zorgt dat je liefdevol naar anderen en jezelf bent.

Alleen met genoeg zelfvertrouwen kun je meekomen in huidige maatschappij

Als je in de huidige maatschappij niet voldoende zelfvertrouwen hebt kun je moeilijk meekomen, want de eisen die de huidige maatschappij aan ons stelt zijn hoog. De concurrentie is voelbaar. Een enorm netwerk wordt hoog gewaardeerd. Status en materiële zaken zijn belangrijk. Een vlotte babbel is sexy. Uiterlijke verzorging een must. Perso­neelsadvertenties staan bol van eisen die lijken te passen bij een supermens die alles in huis heeft wat er maar wenselijk is. En zeg nou zelf, wie wil er geen ‘schaap met vijf poten’?

Wanneer je niet aan dat beeld voldoet wordt het vaak als een gemis erva­ren. Daar word je niet vrolijk van. Sterker nog, door er in mee te gaan en op je tenen te lopen, vergeet je contact met jezelf te maken en met wat jouw wensen en beperkingen zijn. Daardoor kun je last krijgen van allerlei klachten. Ook ligt een burn-out op de loer en als je die krijgt is dat weer een faalmoment en kunnen er ook schaamte- en schuldgevoelens opspelen.
Met hypnotherapie kun je in je kracht komen waardoor je op de juiste manier en volgens jouw wensen mee kan komen in de huidige maatschappij.

Het is nooit te laat om je onzekerheid om te zetten in zelfvertrouwen

Het kan zijn dat je al een tijd, misschien al van jongs af aan, onzeker bent en een slecht zelfbeeld hebt. Misschien heb je ook al een tijd last van problemen zoals hierboven beschreven. Voor de aanpak van je lage zelfbeeld en onzekerheid met hypnotherapie maakt het niet uit of je dat al van jongs af aan al last van hebt of niet. Daarom is het nooit te laat om dit aan te pakken.


Meer weten?

Wat is hypnotherapie?

Wie ben ik?

Tarieven hypnotherapie

Recensies hypnotherapie

Wat klanten zeggen over hypnotherapie

 

Ik ben bij Koos in therapie gegaan om onder andere aan mijn onzekerheid te werken. We hebben samen een plan gemaakt om aan de punten te werken waar ik last van had. De behandelingen hadden direct een positief effect op mij. De gebruikte methodes bevielen goed omdat blokkades werden aangepakt en ik met de inzichten, die ik tijdens de sessies kreeg, zelf aan de slag kon gaan in mijn dagelijks leven. Nu heb ik nergens last meer van en ben ik er een stuk sterker door geworden.

Hein

Wil jij van klacht naar kracht? Ik sta voor je klaar. Maak direct een afspraak! Bel 06 – 1067 2688 of verstuur een bericht.